16.5 C
De Bilt

Het scholendebat gaat weer van start in Steenbergen

Voor het scholendebat in Steenbergen bezoeken vrijdag 5 en 12 april de leerlingen van groep 8 van verschillende basisscholen in de gemeente Steenbergen het gemeentehuis. Onder het voorzitterschap van de burgemeester zullen zij daar met elkaar in debat gaan. De winnaars van deze twee voorrondes zullen het tegen elkaar opnemen tijdens de grote finale op 17 mei.

Vorig jaar is er na lange tijd weer een succesvolle editie van het scholendebat georganiseerd. Toen is ervoor gekozen om alleen een finalebijeenkomst te organiseren. Het enthousiasme bij de scholen was dit jaar groot. Maar liefst Zeven klassen komen dit jaar hun plan presenteren en verdedigen. Op5 april zullen leerlingen van de Groen van Prinsterer, de Maria Regina, de Gummarusschool en de Pius-X het tegen elkaar opnemen. Op 12 april zijn de leerlingen van de Petrus & Paulus, Het Kiezelrijk en de Gummarusschool aan de beurt. De Gummarusschool vaardigt twee groepen af.

Scholendebat

Het doel van het scholendebat is om onze jongste inwoners bekend te maken met politiek en besluitvorming. Zeven klassen, van zes scholen, hebben zich aangemeld voor het scholendebat. Elke klas heeft een (burger)raadslid toegewezen gekregen als begeleider. Deze begeleider heeft eerder dit jaar een presentatie gegeven over de politiek en het lokale bestuur en de opdracht voor het debat toegelicht. Daarna zijn de begeleiders nogmaals langs gegaan om te helpen bij de voorbereiding van de opdracht.

De deelnemende scholen hebben allemaal een eigen plan of initiatief bedacht binnen het thema ‘kunst en cultuur’. Dit plan zullen zij op vrijdag 5 en 12 april presenteren in de raadzaal van het gemeentehuis. Vervolgens zullen ze met leerlingen van de andere scholen in debat gaan om hun plan te verdedigen. Een onafhankelijke jury, allen professionals binnen het thema, zal de plannen en debatvaardigheden beoordelen. De winnende klassen van de twee voorrondes zullen het op 17 mei tegen elkaar opnemen tijdens de grote finale.

Uitvoerbaar voorstel

Het voorstel waar de leerlingen mee komen moet uitvoerbaar zijn voor maximaal 2500 euro. Het voorstel van de school die op 17 mei wint zal door de gemeente uitgevoerd worden. Zowel tijdens de voorrondes als tijdens de finale zal de leerling die zich het best manifesteert als debater een ‘Beste debater’ beker winnen.

Om 08:30 uur worden de leerlingen ontvangen in de raadzaal. Voordat de leerlingen hun presentatie geven zullen zij eerst de zogenaamde kindereed afleggen. Immers, een raadslid legt ook altijd de eed of belofte af voordat hij of zij mag toetreden tot de raad. Het debat bestaat uit twee termijnen. Tussen deze termijnen zit een korte pauze waarin de leerlingen zich samen met hun begeleider kunnen voorbereiden op de volgende termijn. Rond kwart voor 12 zal de jury uitspraak doen wie door gaat naar de finale.

Kom kijken

Het scholenproject is openbaar. Als u  benieuwd bent hoe de jeugd het eraf brengt in de raadzaal bent u van harte welkom om het scholenproject bij te wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio