5.4 C
De Bilt

Zeldzame lammergier gezien boven Zuid-Nederland

Binnenland –  In de omgeving van Rotterdam en Den Bosch hebben vogelspotters op verschillende locaties de uiterst zeldzame lammergier gezien.

De lammergier is met een spanwijdte van bijna drie meter de grootste ‘roofvogel’ van Europa en heeft korte poten, lange vleugels en een brede lange wigvormige staart. Opvallend is dat hij nauwelijks met zijn vleugels lijkt te slaan. De lammergier maakt gebruik van thermiek (opstijgende warme lucht) waardoor hij urenlang in de lucht kan cirkelen zonder met zijn vleugels te slaan.

Volgens natuurorganisatie Vulture Conservation Foundation is het dier een jonge vogel die in 2016 is geboren. Deze lammergier is te herkennen aan een gebroken veer aan de linkervleugel. De lammergier komt niet voor in ons land, maar wordt soms wel gezien.

Halverwege de twintigste eeuw is de lammergier vrijwel uitgestorven in Europa, vooral door de intensieve jacht. Men dacht dat de lammergier op lammeren en zelfs kinderen joeg. In werkelijkheid is de lammergier een echte aaseter die vooral beenmerg eet. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 centimeter groot in één keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht en laat ze op rotsen kapotvallen. Botten bevatten naast kalk veel eiwit en het merg is ook voedzaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio