13.3 C
De Bilt

Stroomtuin eerste zonnepanelenpark van Súdwest-Fryslân in IJlst

IJlst – It giet oan! Het pachtcontract voor het nieuwe zonnepanelenpark in IJlst is door wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân en voorzitter Gerrit van der Leeuw van de Energiecoöperatie IJlst ondertekend. Dit wordt het grootste door vrijwilligers gerealiseerde zonnepark van Súdwest-Fryslân.

Meer dan 8.000 panelen in zonnepanelenpark

Begin 2020 krijgt IJlst een zonnepanelenpark met 8.000 panelen. Het park wordt gebouwd op een 2 hectare groot weiland. De Energiecoöperatie IJlst noemt het zonnepanelenpark ‘de Stroomtuin’; een soort volkstuin, maar dan voor stroom. Georganiseerd als een coöperatie, gerund door vrijwilligers en alle inkomsten vloeien terug naar de gemeenschap.  

Geld voor duurzame initiatieven

De zonnepanelen wekken in totaal 2,6 megawatt aan stroom op. De opgewekte stroom wordt verkocht aan een energiemaatschappij. “De opbringst brûke wy om de rinte te beteljen oan ’e bank en oan ús dielnimmers en om lieningen ôf te lossen”, zegt Gerrit van der Leeuw. “Wat oerbliuwt, besteegje wy oan duorsume inisjativen.”

Aandacht voor het landschap

Het weiland waar het zonnepark komt, ligt naast het industrieterrein aan de Zuidwesthoekweg in IJlst. “In sinnegreide is goed, mar net moai”, zegt Van der Leeuw. “Dêrom besykje wy it sinnepanielepark sa min mooglik sichtber te meitsjen. Wy kieze foar in lege opstelling en lizze der in dykje mei reid omhinne.”

Mei-inoar!

Het zonnepanelenpark kost 2 miljoen euro. Het grootste deel hiervan wordt bij een duurzame bank geleend. De rest hoopt de Energiecoöperatie bij elkaar te krijgen door zoveel mogelijk mensen te laten meedoen. “Dizze grutte sinnegreide is unyk”, zegt Van der Leeuw. “Mei de opbringsten kinne wy yn Drylts en omjouwing fyftjin jier lang hieltyd nije, duorsume inisjativen opstarte. Mar dat kin allinne as elkenien meidocht. Lokkich dogge der al fyftich húshâldens oan mei, dy’t gemiddeld foar trijetûzen euro partisipearje.”

Prachtig voorbeeld

Wethouder Faber is ook enthousiast en schrijft zich in voor vier panelen. “Ik vind het een prachtig voorbeeld van Mienskipsenergie; het initiatief komt bij de bewoners zelf vandaan. Fantastisch hoe de Energiecoöperatie IJlst dit heeft opgepakt. Wat zou het mooi zijn als iedere kern straks zijn eigen energiecoöperatie heeft.”

Ook voor mensen buiten IJlst

Je hoeft niet per se in IJlst te wonen om te kunnen meedoen, ook inwoners uit de rest van Súdwest-Fryslân zijn welkom als participant. Meedoen is al mogelijk vanaf 250 euro – grofweg de waarde van één paneel. Ieder jaar wordt 4% rente betaald. Op de website www.stroomtuin.nl staat meer informatie over de financiële kant. Participanten kunnen zich nog melden tot 1 mei 2019.  

Opening in 2020

In november wordt de grond van het zonnepark bouwrijp gemaakt. In het voorjaar van 2020 worden de panelen geplaatst en rond mei 2020 is de officiële opening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio