5.5 C
De Bilt

40 auto’s laden bij Slot Zeist

Zeist – Vanaf nu kunnen hier maar liefst 40 elektrische auto’s tegelijkertijd laden. Op 8 maart heeft wethouder Wouter Catsburg samen met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, het nieuwe laadplein op het Zinzendorfplein geopend. Dit gebeurde tijdens een online bijeenkomst. Vanaf nu kunnen hier maar liefst 40 elektrische auto’s tegelijkertijd laden. Met dit laadplein neemt het aantal openbare laadpunten in Zeist in één keer toe tot 256 stuks.

Auto opladen

Wethouder Wouter Catsburg: ‘Mooi dat dit plein er nu is. Inwoners uit de omliggende wijken en bezoekers van het centrum kunnen hier hun auto opladen. De gemeente Zeist stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Door de mogelijkheden voor het opladen te vergroten maken we het inwoners makkelijker om te kiezen voor elektrisch rijden. De komende twee jaar komen er in de gemeente Zeist nog 75 openbare laadpunten bij’.

Elektrisch rijden aantrekkelijker

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Slim laden maakt elektrisch rijden nog aantrekkelijker. Op 46 plekken in Nederland bouwen we nieuwe slimme laadpleinen, en dat is goed nieuws. Ze ontlasten het stroomnet, zorgen dat we groene stroom beter benutten en maken het laden van je auto nog voordeliger. Het laadplein in Zeist is er echt eentje om trots op te zijn. Het biedt plek aan liefst 40 elektrische auto’s en ziet er hartstikke mooi uit. Ik ben trots om het plein vandaag mede te openen, ook al is het vanachter het scherm. Ik kom graag een keertje langs om dit plein zelf uit te proberen.’

Slim laden met 40 tegelijk

De nieuwe laadpalen maken gebruik van een nieuwe technologie: slim laden. Dit betekent dat als het aanbod van zonne- of windenergie groot is, de elektrische auto met maximaal snelheid geladen wordt. Op die manier worden de pieken in het aanbod van zonne- en windenergie beter benut. Omgekeerd werkt het ook. Is het aanbod van zonne- of windenergie klein, dan wordt de elektrische auto iets langzamer opgeladen. Dit gebeurt bij voorkeur als de auto lang genoeg aan de laadpaal staat om volledig op te laden, bijvoorbeeld ’s nachts. De ontwikkeling van slimme laadpleinen is een belangrijke ontwikkeling binnen de energietransitie. Slimme laadinfrastructuur zorgt ervoor dat het energienetwerk in balans blijft.

Niet exclusief voor elektrische auto’s

De 40 parkeerplaatsen waarbij een laadpunt is geplaatst, zijn niet exclusief gereserveerd voor elektrische auto’s, zoals wel het geval is in de rest van Zeist. Ook andere auto’s mogen hier parkeren. Verzoek aan hen is om eerst op de vrije plekken zonder laadpunt te parkeren.

De gemeente Zeist kreeg subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de aanleg van het laadplein. Het plein is tot stand gekomen in samenwerking met MRA-Elektrisch, Total en ElaadNL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio