7.2 C
De Bilt

16 Burgerorganisaties willen meer invloed op toekomstvisie Zeist

Al jarenlang vragen buurt- en belangenorganisaties in Zeist om betrokken te worden bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie Zeist. Tot nu toe gebeurde dat veel te beperkt, vinden 16 organisaties uit alle buurten en dorpen van de gemeente. Zij willen niet dat de zienswijzen die zij indienden over de toekomstige Omgevingsvisie alleen schriftelijk worden afgedaan. Een serieuze dialoog met de gemeente en de raad is nodig om te komen tot een Omgevingsvisie die voldoende steun krijgt van de bevolking. Participatie is een belangrijke grondslag voor een Omgevingsvisie. In buurgemeenten zoals De Bilt en Utrechtse Heuvelrug gebeurt dat wel, waarom dan in Zeist zo beperkt?

Niet alles wat kan is gewenst

De Omgevingsvisie geeft het beleidskader aan voor de komende jaren. Dus wat wil Zeist voor de toekomst?  Welke omgevingswaarden zijn belangrijk en welke ambities streeft de gemeente na? Wat betekent dat voor onze woon- en leefomgeving? Denk aan verstedelijking, toenemend verkeer en vervoer en aantasting van natuur- en landschap.  Daarover willen de belangenorganisaties graag meespreken. Al eerder was dat gevraagd in brieven en in de Petitie RED Zeist. Dat leidde uiteindelijk slechts tot een schriftelijke commentaarronde. Maar dat vinden de organisaties niet voldoende. Want burgers worden later pas geconfronteerd met de uitkomsten van het beleid dat nu wordt bepaald. 

Concrete voorstellen door burgerorganisaties

In de brief aan de raad staan concrete voorstellen over de dialoog met de gemeente. Zo willen de organisaties met de gemeente spreken over de beantwoording van de circa 100 reacties vanuit de bevolking over de ontwerpvisie. Daarna willen zij over de resterende problemen en dilemma’s een brede dialoogbijeenkomst met de raad. Pas dan kan een Omgevingsvisie met voldoende draagvlak worden vastgesteld, zo vinden zij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio