9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Goede samenwerking bij sociaal woonbeleid Zeist

Zeist – Het complexe proces om te komen tot afspraken over het bouwen van sociale huurwoningen door woningcorporaties, de zogenaamde prestatieafspraken tussen gemeente, woningcorporaties en huurdersbelangengroepen, is in Zeist goed geregeld. Wat opvalt is dat de gemeenteraad een afwachtende rol heeft bij het woonbeleid. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek ‘van woonvisie naar woonwerkelijkheid’ door de Rekenkamer Zeist.

Gemeente, woningcorporaties en huurders, die met elkaar in gesprek zijn over het realiseren en beheren van sociale woningen, weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en wanneer. De rekenkamer raadt betrokken partijen daarbij wel aan alert te zijn en te zorgen dat het maken van prestatieafspraken niet te complex wordt, waardoor de uitvoering in gevaar kan komen.

Woonvisie

De rekenkamer ziet een kans voor de gemeenteraad om het onderwerp ‘wonen’ zelf actiever op de raadsagenda te zetten. Raadsleden geven zelf ook aan meer betrokken te willen worden. Door vooraf gezamenlijk de overkoepelende woonvisie te vertalen naar concrete woonwensen en -ambities en deze met het college te bespreken, krijgt de gemeenteraad duidelijke handvatten bij het controleren van de realisatie van de woonvisie in een woonwerkelijkheid. Daarmee wordt de rol van de gemeenteraad in het proces van het maken van prestatieafspraken duidelijker. De griffie zorgt ervoor dat behandeling van het onderzoek op de raadsagenda komt. Dit wordt waarschijnlijk een van de raadsvergaderingen na het zomerreces.

Rekenkamer Zeist

De Rekenkamer Zeist maakt voor de gemeenteraad en inwoners van Zeist zichtbaar of het beleid van de gemeente werkt zoals het bedoeld was. Zij doet dit door onafhankelijk onderzoek te doen met concrete aanbevelingen die het functioneren van de gemeente kunnen verbeteren. De Rekenkamer Zeist bestaat uit 2 externe leden, 2 raadsleden en wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. Meer informatie over de rekenkamer is te vinden op: https://www.zeist.nl/organisatie bestuur/gemeentebestuur/rekenkamercommissie/
spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio