3.4 C
De Bilt

Start restauratie Oukoper Molen door Utrechts Landschap

NieuwersluisDe Oukoper Molen in Nieuwersluis wordt vanaf deze week gerestaureerd door het Utrechts Landschap. De molen krijgt een nieuwe fundering, nieuwe dakbedekking en een nieuw wiekenkruis. De restauratie zal enkele maanden duren en is mogelijk dankzij vele donaties van particulieren en fondsen.

Oukoper molen

De Oukoper Molen staat pal langs de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen en is daardoor misschien wel de meest bekeken molen in het Utrechtse landschap. De poldermolen is in 1644 gebouwd om de Oukoper Polder te bemalen. Bij hoogwater draait hij nog steeds mee als hulpgemaal.

Nieuwe fundering

Om te voorkomen dat de historische molen scheefzakt, heeft hij een nieuwe fundering nodig. Het waterpeil in de polder is gezakt, waardoor de oorspronkelijke houten fundering van de molen gedeeltelijk droog is komen te liggen. Als hout droog komt te liggen, gaat het rotten. Om te voorkomen dat de molen daardoor gaat scheefzakken, legt Utrechts Landschap nu een betonnen fundering aan.

In de steigers

Het meest opvallende aan de restauratie is het vervangen van de dakbedekking. Hiervoor wordt in mei een steiger rondom de molen geplaatst. Uiteindelijk krijgt de molen nieuwe wieken en wordt hij weer geheel maalvaardig gemaakt.

Dankzij

De restauratie van de molen kost 222.000 euro en is mogelijk dankzij Beschermers (donateurs) van Utrechts Landschap, een succesvolle crowdfundingsactie en donaties van het Parelfonds (provincie Utrecht), Molenfonds (Vereniging De Hollandsche Molen), Pieter Houbolt Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en Rabobank Gooi en Vechtstreek. Verbij uit Hoogmade voert de werkzaamheden uit.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 33.940 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 80 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio