8.9 C
De Bilt

Gesprekken gemeente en agrariërs constructief

Burgemeester Lambooij, wethouder ’t Jong en een vertegenwoordiging van Puttense agrariërs hebben in een gesprek op maandag 17 oktober 2022 opnieuw met elkaar over de gevolgen van de landelijke stikstofplannen voor de Puttense gemeenschap gesproken. Uitkomst hiervan is dat het gemeentebestuur de belangen van de boeren onverminderd blijft behartigen, dat de periodieke gesprekken voortgezet worden en dat de boeren de omgekeerde vlaggen binnen de bebouwde kom eind deze week weghalen.

Stikstofplannen van het kabinet

“Als het voorliggende landelijke beleid wordt doorgezet, heeft dit desastreuze gevolgen voor heel Putten. Dáárom hebben boeren, burgers en sympathisanten de omgekeerde vlaggen opgehangen. Om te waarschuwen voor de consequenties”, geeft woordvoerder Anne Rozendaal aan in het gesprek met het gemeentebestuur.

Rozendaal vervolgt: “De voedselproductie staat onder druk en daarmee onze voedselveiligheid en voedselzekerheid. Alles wat er in decennia is opgebouwd, dreigt nu in korte tijd afgebroken te worden. Na het rapport van Remkes is de nood onverminderd groot. Als we straks in Putten geen voedsel meer produceren, is dit een grote verarming voor de gemeenschap.”

Belangen behartigen

Het gemeentebestuur geeft aan begrip te hebben voor de lastige en in sommige gevallen uitzichtloze situatie van de boeren. Daarom gaf de gemeente eerder dit jaar aan zich niet zich te kunnen vinden in de plannen van het kabinet: “In een brief aan zowel het rijk als de provincie hebben wij onze zorgen uitgesproken. Dat blijven wij doen”, aldus wethouder ’t Jong.

De wethouder benadrukt het belang van de agrarische sector voor een dorp als Putten: De agrarische sector is van groot belang voor onze lokale economie en werkgelegenheid. Elke boer vertegenwoordigt 17 arbeidsplaatsen. De huidige plannen zijn ingrijpend voor een grote groep mensen.”

Gezamenlijk optrekken in gesprekken en oplossingen

De gemeente en de boeren spraken af dat zij gezamenlijk blijven optrekken. Dit in de vorm van rondetafelgesprekken. Doel is om met elkaar het inhoudelijke gesprek aan te gaan en waar mogelijk tot oplossingen te komen voor de ruim 200 agrarische bedrijven in Putten. ’t Jong: “Wie boer wil blijven, moet boer kunnen blijven. En als boeren stoppen, zou dit alleen mogen gebeuren op basis van een vrijwillige keuze.”

Naast de rondetafelgesprekken benadrukt wethouder ’t Jong dat hij altijd open staat voor persoonlijke gesprekken. Bovendien roept ’t Jong de boeren op om hem van input te voorzien: “Ik ontvang graag input van de boeren. Die signalen breng ik ter tafel in de bestuurlijke gesprekken die ik voer.”

Vlaggen binnen de bebouwde kom

De omgekeerde vlaggen waren ook onderwerp van gesprek. Afgesproken is dat de boeren de vlaggen op gemeentegrond eind deze week weghalen. “Door de omgekeerde vlaggen zelf weg te halen, geven wij symbolisch ons vertrouwen in het nieuwe college”, zegt woordvoerder Anne Rozendaal.

“Wij hebben afgelopen tijd regelmatig meldingen binnengekregen van inwoners, waaronder veteraren, die aanstoot nemen aan de omgekeerde vlag. Het siert de boeren dat zij de vlaggen zelf weg gaan halen”, aldus wethouder ’t Jong.

Uitnodiging rondetafelgesprek maandag 31 oktober

Op maandag 31 oktober 2022 organiseert de gemeente een rondetafelgesprek voor Puttense agrariërs die willen meepraten over de toekomst van de boerenbedrijven in Putten. Het gesprek vindt plaats van 13.30 tot 15.30 uur in het gemeentehuis. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Simone van Vugt, beleidsmedewerker Landbouw bij de gemeente Putten, via e-mailadres svvugt@putten.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio