16.9 C
De Bilt

Luisteren, ontbijten en actie tijdens Dag van de Duurzaamheid

Wageningen – “Wie weet wat duurzaamheid is?”, vraagt locoburgemeester Anne Janssen aan leerlingen van De Bijenkorf en de Margrietschool. Schuchter gaan er een paar vingers omhoog. “Duurzaamheid is belangrijk,” luidt het verrassende antwoord. Maar al snel komen er ook praktische voorbeelden: “Wij hebben thuis zonnepanelen op het dak.” Een andere leerling vult aan: “Als het koud is zetten wij niet de verwarming aan, maar trekken we een warme trui aan”.

Dag van de Duurzaamheid

De leerlingen van groep 3/4 van De Bijenkorf en groep 6 van de Margrietschool waren woensdag 10 oktober, de landelijke Dag van de Duurzaamheid, te gast in het stadhuis. Daar begonnen zij de dag met een heerlijk duurzaam ontbijt. Onder het genot van broodjes, fruitspiesen, melk en sap werden ze daarna door Anne Janssen en wethouder Peter de Haan voorgelezen uit het speciaal voor deze dag geschreven boek ‘De Kracht van nieuwe Energie’.

Anne Jansen

Tijdens het voorlezen kregen de leerlingen te horen dat het belangrijk is voor het milieu om energie te besparen. Het moet anders in de toekomst, maar je hoeft niet alles in één keer radicaal te veranderen. Door je huis beter te isoleren en door gebruik te maken van zonne-energie en windmolens kun je goede maatregelen nemen. Anne Janssen en Peter de Haan gingen na de verhalen met de leerlingen in gesprek over duurzaamheid en hoe de kinderen hierover denken. Uiteraard vindt iedereen duurzaamheid en een beter milieu belangrijk. De kinderen doen er thuis al het nodige aan, want ook met kleine maatregelen kun je veel bereiken. Ze doen vaak het licht uit als ze uit de kamer gaan, blijven niet te lang onder de douche staan en zetten de computer op stand-by als ze hem even niet gebruiken.

Martijn Adelmund

Na het voorlezen van de wethouders was het de beurt aan voormalig stadsdichter Martijn Adelmund. Hij vroeg de leerlingen wie het woord ‘circulair’ kent. Dit keer bleven de vingers naar beneden. Martijn legde uit dat circulair een moeilijk woord is voor rond. Alle grondstoffen die we gebruiken om producten te maken moeten ook nadat we deze producten niet meer nodig hebben steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo zorgen we er samen voor dat er genoeg grondstoffen zijn voor toekomstige generaties. Volgens Martijn kunnen ook gedichten circulair zijn. Meestal zijn teksten en boeken vierkant, maar hij heeft speciaal voor het vernieuwde stadhuis een rond gedicht geschreven.

knijpkatlampje

De kinderen mochten helpen met het onthullen van het gedicht. Door hard aan een opwindbaar duurzaam knijpkatlampje te draaien, wekten zij genoeg energie op om het gedicht digitaal te laten verschijnen op een muur van het stadhuis. Daar kunnen alle bezoekers het gedicht voortaan lezen. “Over 30 jaar, als jullie volwassen zijn, is het gedicht er nog steeds. Als dat niet duurzaam is!”, besloot Martijn de duurzame ochtend. Vol indrukken en met genoeg stof om na te praten vertrokken de kinderen weer naar hun school.

Hergebruik

Circulair is duurzaam, want het wordt gebruikt om oude en gebruikte materialen te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Zo is het vernieuwde stadhuis voor een groot deel met circulaire materialen gebouwd. Ook bij de inrichting van het stadhuis is hier rekening mee gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio