5.4 C
De Bilt

Spectaculaire verbetering in het scheiden van GFT

ZWARTEWATERLAND – Zwartewaterlanders zijn in 2022 hun GFT veel beter gaan scheiden. Wethouder Harrie Rietman en ROVA-directeur Marco van Lente spreken van een ‘spectaculaire verbetering’. Ze plantten woensdag bij de Zwanebloem in Genemuiden een appelboom. Daarmee sluiten ze de succesvolle campagne Terugwinnaars af. Met die campagne wezen Zwartewaterland en ROVA inwoners op het belang van goede afvalscheiding.

Beter GFT scheiden

Belangrijkste resultaat van de actie is dat inwoners van Zwartewaterland GFT beter zijn gaan scheiden waardoor het GFT uit Zwartewaterland niet meer wordt afgekeurd maar kan worden gerecycled. Dat was tot voor kort anders omdat de containers vervuild waren met afval dat er niet in hoort. “Voor de start van de campagne bleek uit een meting dat 25 procent van de containers sterk vervuild was en 18 procent licht vervuild. Dankzij de campagne zijn die percentages gedaald tot 6 en 1 procent. Dat is een geweldig resultaat. Prachtig dat onze bewoners het belang van goed scheiden inzien”, zegt Harrie Rietman.

Verbranden kost geld

Een vervuilde vracht gft kan niet worden gerecycled en gebruikt worden als grondstof voor nieuwe materialen, maar wordt verbrand als restafval.  “En dat is zonde. Verbranden van afval is slecht voor het milieu en er gaan waardevolle grondstoffen verloren. Daarnaast kost het verbranden van afval de gemeente en daarmee dus onze inwoners veel geld”, aldus Rietman.

Kwaliteitscontroles

Zwartewaterland en ROVA zetten tijdens de campagne onder meer de social media en de reguliere media in. Ook waren ze met een educatief spel aanwezig op de Biestemerk. Daarnaast voerden ze een aantal kwaliteitscontroles uit. Wie een vervuilde container aan de weg zette, kreeg een kaart met uitleg over de vervuiling. Als eigenaren het verkeerd gescheiden afval verwijderden, leegde ROVA de container. Bij herhaaldelijk verkeerd aanbieden van afval zou ROVA het aangeboden afval laten staan.

Langdurig effect

Van Lente gaat ervan uit dat de campagne een langdurig effect heeft. “Na de eerste meting hebben we drie keer een kwaliteitscontrole uitgevoerd. Bij elke meting zat er minder vervuiling in de containers. We hoefden mensen steeds minder te wijzen op de regels. Uit onderzoek blijkt dat 34 procent van de huishoudens in Zwartewaterland nu afval beter scheidt”, aldus de ROVA-bestuurder.

Het zijn nu nog vooral plastic zakken, restafval, kattengrit en luiers die ten onrechte in de GFT-container belanden. Als afsluiting van het project zijn in totaal drie appelbomen aan de Zwanebloem gepland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio