10.9 C
De Bilt

Dominee Anthonie Kort wordt gehoord op woensdag 16 februari 2022

Rotterdam/Den Haag – Het gerechtshof in Den Haag heeft deze week bekend gemaakt dat de beklagzaak van Leon Houtzager tegen het Openbaar Ministerie verder behandeld zal worden in een raadkamerzitting op woensdag 16 februari 2022. Op deze dag zullen zowel dominee Anthonie Kort als een tweede persoon die aangifte heeft gedaan tegen de dominee gehoord worden. Daarna zal direct een uitspraak volgen of de dominee van de Mieraskerk uit Krimpen aan den IJssel alsnog vervolgt wordt voor zijn oproep om homo’s uit te bannen.

Indruisen tegen de scheppingsorde

Leon Houtzager deed op 5 april 2020 aangifte tegen dominee Kort wegens discriminatie, groepsbelediging en aanzetten tot haat. In een brief aan de burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden van Krimpen aan den IJssel schreef de dominee dat wij het coronavirus op onszelf hebben afgeroepen, omdat wij abortus, euthanasie, zondagsopenstelling en homo’s accepteren in onze samenleving. Hij vroeg de Krimpense politiek ‘de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen’ uit te bannen. Volgens Houtzager bedoelt hij hiermee de LHBTI-gemeenschap. Hiervan deed Houtzager, zelf homo en destijds inwoner van Krimpen, aangifte.

OM trekt eerst andere conclusie

Het OM besloot op 15 september 2020 de zaak niet op te pakken. Het OM erkende weliswaar dat de  bewuste zin beledigend en discriminerend is voor een groep mensen met een homoseksuele geaardheid, maar ging toch niet over tot vervolging. “Omdat de bewuste zin in direct verband staat met de geloofsopvatting vervalt (…) de strafbaarheid van de uitlatingen,” was de conclusie van het OM destijds.

Klacht tegen OM op grond van artikel 12 Sv

Houtzager diende op 13 november 2020 een klacht in tegen het OM op grond van artikel 12 Sv. Zijn stelling: “Het OM erkent dat er sprake is van een strafbaar feit, namelijk groepsbelediging. Waarom mogen religieuzen in sommige gevallen de (straf)wet wel overtreden en niet-religieuzen niet? Door gelovigen toe te staan de wet te overtreden krijgen zij een privilege ten opzichte van niet gelovigen. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel en discriminerend op zichzelf.” Hij refereerde hier onder andere naar de zaak van politicus Geert Wilders, die wel is veroordeeld voor zijn uitspraak ‘minder Marokkanen’.

BOOS, COC en Gerard Spong

Tim Hofman bracht in het programma BOOS de zaak van Leon Houtzager onder de aandacht. In de bewuste aflevering werd de zaak uitgelegd en probeerde Houtzager in gesprek te gaan met de dominee. Dit leidde tot veel onbegrip, steunbetuigingen en demonstraties. Het gerechtshof nodigde Houtzager uit voor een raadkamerzitting op 2 augustus 2021, waarin Houtzager zijn klacht mocht toelichten. Dankzij een crowdfundingactie, met hulp van COC Nederland en Tim Hofman en waarmee 21.000 euro werd opgehaald, werd Houtzager bijgestaan door topadvocaat Gerard Spong.

‘Een geit geniet meer rechtsbescherming dan een homo’

Gerard Spong, advocaat

In zijn pleitnota gaf advocaat Gerard Spong vele voorbeelden, waarin geloofsovertuiging in de rechtspraak wordt gebruikt als uitzonderingspositie. Ook stelde hij ‘dat een geit in ons land meer rechtsbescherming geniet dan een homo’. Ook Houtzager hield een betoog, waarin hij uitlegde hoe het is voor een homo om in een biblebeltgemeente als Krimpen op te groeien. Ook vertelde hij hoe het is als homo om in de Mieraskerk op te groeien.

Slachtoffers door woorden

Volgens Houtzager hebben de woorden van de dominee al geleid tot slachtoffers: “Familierelaties zijn in de Mieraskerk letterlijk kapotgegaan en homo’s zijn in ernstig psychische problemen gekomen vanwege onderdrukte gevoelens en pogingen tot ‘genezing’. Een aantal van deze slachtoffers spreek ik en willen hun verhaal doen voor de rechter.”

Onmogelijke keuze als homo in Mieraskerk

“Een homo die in de Mieraskerk uit de kast komt, als hij dat al durft, moeten kiezen tussen zijn geloof (hiernamaals) of zijn geaardheid (dit leven). Kiest hij voor het geloof, dan zal hij zijn geaardheid moeten ‘uitbannen’, wat in de praktijk betekent dat hij deze gevoelens zijn hele leven zal moeten onderdrukken. Kiest hij voor zijn geaardheid, dan wordt hij niet alleen gestraft in het hiernamaals, maar ook hier op aarde. Hij is dan vaak niet meer welkom bij familie en vrienden van de kerk. Dit is hoe het woord ‘uitbannen’ in de praktijk wordt toegepast. Zijn woorden hebben dus wel degelijk gevolgen. Met zijn brief vraagt hij de Krimpense politiek hetzelfde te doen,” aldus Houtzager.

Kort moet uitleg geven aan de rechter

Het gerechtshof besloot na de raadkamerzitting van 2 augustus 2021 dat de dominee alsnog opgeroepen moest worden voor verhoor. Daarnaast is aan het licht gekomen dat er nog een tweede persoon aangifte heeft gedaan tegen de predikant. Ook hij en zijn advocaat zullen gehoord worden. Nu is bekend dat dit op woensdag 16 februari 2022 zal plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio