11.9 C
De Bilt

Levens redden zit in je bloed én in je netwerk

Levens redden zit in je bloed en is besmettelijk, dat blijkt uit onderzoek van professor Eva-Maria Merz. Merz, verbonden aan Sanquin en de Vrije Universiteit, hield afgelopen week haar oratie. Netwerken, opvoeding, sociale en economische achtergrond zijn belangrijke graadmeters voor het geven van bloed of plasma, ontdekte zij. “Het doneren zit bij echte donorfamilies in het bloed. Zij steken hun (online) netwerk aan met het donorvirus.”

Bloeddonoren

Donors, hun families en bredere (online) kringen zijn echte levensredders in ons land. Professor Eva-Maria Merz legde in haar onderzoek naar donorschap de drijfveren van de donors bloot en de link die zij hebben met elkaar. “Familieleden stimuleren, bewust of onbewust, donorschap. Feit is: individuele donatie wordt vergemakkelijkt door bekenden die ook doneren. Goed voorbeeld, doet goed volgen.”

Van generatie op generatie

Veertig procent van de donors komt uit een donorfamilie met ten minste twee generaties donors, ontdekte Merz. Zij redden mensen die acuut een bloedtransfusie of plasmageneesmiddel nodig hebben in Nederland – bijvoorbeeld bij een ernstig ongeval, tijdens een kankerbehandeling of na een bevalling.

Maar 2 tot 3% Nederlanders bloeddonor

In Nederland doneert maar 2 tot 3% van de mensen bloed of plasma. Deze specifieke kleine groep ‘goeddoeners’ bij wie het donorschap vaak overgaat van generatie op generatie, beïnvloeden mensen in hun omgeving. “Mijn onderzoek toont aan dat donorschap in het bloed zit en daarnaast dat bekenden elkaar aanzetten om ook donor te worden. Vriendengroepen, maar ook online netwerken. Dat heeft niet zozeer met leeftijd te maken, maar wel of je een bekende bent van iemand en vertelt wat je doet voor een ander. Het omgekeerde is ook waar: Als jij niemand in de omgeving hebt die doneert, is de kans groter dat jij ook geen donor bent.”

Diverse factoren

Of mensen donor zijn, heeft met heel veel factoren te maken, ontdekte de onderzoekgroep. “Nagenoeg niemand is tegen maatschappelijke doelen van donorschap. Maar dat betekent niet dat iedereen bewust een keuze maakt om wel of geen donor te worden. Donors zijn, zoals iedereen, ingebed in een organisatorische, maatschappelijke en culturele context. Afkomst, opvoeding, onderwijs, omgeving, sociale en economische factoren spelen een zichtbare rol of een persoon zich wel of niet aanmeldt en daadwerkelijk komt doneren.”

Gesprek over bloeddonatie stimuleren tussen mensen

Professor Merz pleit ervoor om meer het gesprek te stimuleren tussen mensen over donorschap. “Stel je voor dat het een dierbare van jezelf is, die volledig afhankelijk is van het altruïsme van anderen. Gesprekken over bloed geven zijn echt noodzakelijk om mensen in de actiemodus te krijgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio