8.8 C
De Bilt

Wat maakt een interieur nou eigenlijk industrieel?

Er wordt in woonprogramma’s, op blogs en in vlogs veelvuldig gesproken over ‘industrieel wonen’ of ‘een industrieel interieur’, maar wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? En wat is eigenlijk landelijk-industrieel? Het gaat in ieder geval niet om een huiskamer die er als een fabrieksloods uitziet, zo veel is duidelijk. Een nadere uitleg.

Industrieel meubilair

Het standaard meubilair van een industriële inrichting bestaat niet uit machines, lopende banden en pallets vol verpakkingsmaterialen, hoewel het hout van pallets steeds vaker gebruikt wordt. Het woord ‘robuust’ of ‘stoer’ zou eigenlijk meer op zijn plaats zijn, omdat meubels veelal vervaardigd zijn uit materialen waarin de oorsprong nog goed te zien is. Zoek op ‘fauteuil industrieel‘ en er is te zien dat de natuur vreemd genoeg ook een rol speelt in het industriële uiterlijk van zo’n zitgelegenheid. Het zijn dus vooral de materialen waarop gedoeld wordt. Ruig leer, ongepolijst metaal, ruw steen, bewerkt hout in plaats van fineer, enzovoorts.

Breed begrip

Een ander kenmerk van industrieel is dat het niet zelden met werkzaamheden te maken heeft, in de ruimste zin van het woord. Niet alleen fabrieken, maar ook bakkerijen (betonnen gietvloer), slagerijen (hakblok op poten in de keuken) en zelfs filmsets (zie de bekende filmsetlampen) zijn bekende industriële items. Ook een klaslokaal dient als voorbeeld voor menig interieurfluencer die in plaats van reguliere eetstoelen voor vintage stoeltjes van een school kiest. De kolossale eettafels die we tegenwoordig in woonkeukens neerzetten, valt eveneens onder industrieel vanwege het massieve tafelblad en de simpele vorm.

Landelijk-industrieel

‘Landelijk’ is zo’n andere term die veel valt, bij voorkeur in combinatie met industrieel. Ook hier zijn de invloeden van de natuur bepalend, alsmede het ouderwetse boerderijleven. Denk aan de Franse houten buffetkast, of aan gedeeltelijk opengewerkte muren waarbij de bakstenen tevoorschijn komen. Smetteloze witte wanden zijn niet meer de standaard, net als prefab-meubels. Basismaterialen doen het beter, en die trend zet door. Oftewel duurzamer, want dat is de achterliggende gedachte bij een landelijk-industrieel interieur.

Interieur met karakter

Toch zijn het niet de standaard meubels die een interieur persoonlijker maken. Vanzelfsprekend is een doorleefde en soms ook verweerde uitstraling op dit moment hip, maar mensen geven karakter aan hun huis met de nodige details. Zo zeggen ingelijste posters, boeken, geluidsdragers en planten meer over de bewoner. Dat mag gelukkig weer in dit decennium, en combineert bovendien prima met industriële invloeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio