5.3 C
De Bilt

WODC ziet verbeteringen voor fitheidstest politie

Nederland – De uitvoering van de fysieke vaardigheidstoets (FVT) is ‘voor verbetering vatbaar’, stelt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in een vandaag verschenen evaluatierapport. Belangrijk verbeterpunt is de (niet-)deelname door medewerkers. Ook zien medewerkers niet altijd een relatie tussen de toets en de praktijk.

Alle politiemedewerkers die met geweldsmiddelen zijn uitgerust (ongeveer veertigduizend) moeten minimaal één keer per jaar de FVT doen. Dit wordt in de praktijk niet gehaald, blijkt uit het rapport ‘Evaluatie Fysieke Vaardigheidstoets Politie’, dat is opgesteld door onderzoeksbureau Regioplan in opdracht van het WODC. Ongeveer dertig procent van de medewerkers die de toets moeten doen, doet niet mee aan de toets.

De onderzoekers zien drie redenen: medewerkers worden niet ingepland (13 procent), zijn belemmerd door blessures of ziekte (11 procent) of ze komen niet opdagen en melden zich ook niet af (5 procent). Het onderzoek stelt verder dat er nog weinig toezicht is op de toets herhalen; uitstel leidt meestal tot afstel.

Beter inplannen is nodig

Het aantal no-shows is in 2016 met ruim 30 procent afgenomen ten opzichte van 2015. Wil de politie dit percentage verder terugdringen, dan moeten medewerkers beter worden ingepland en is meer sturing van leidinggevenden nodig op deelname, is de aanbeveling van de onderzoekers. Ook moet er gekeken worden naar de relatie tussen het halen van de FVT en het functioneren in de politiepraktijk. Medewerkers geven aan niet altijd relatie te zien tussen de toets en de praktijk.

Zelf verantwoordelijk voor fitheid

Het is de verantwoordelijkheid van elke politiemedewerker om goed te functioneren in het dagelijkse werk, en om het daarvoor benodigde vakmanschap te onderhouden. Daartoe hoort ook een goede fysieke conditie, waarin de FVT belangrijk inzicht geeft. Het korps probeert medewerkers hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen, onder andere door fitheidsinitiatieven op eenheidsniveau, trainingen en ondersteunende programma’s. Sporten vindt in de regel plaats in de eigen tijd. Alleen bij re-integratie na arbeidsongeschiktheid kan – in diensttijd – persoonlijke ondersteuning worden geboden worden door een trainer, fysiotherapeut  of begeleider.

Om de deelname aan de FVT te verhogen, kwam de politie al met enkele verbeteringen, zoals de FVT vaker aanbieden en de introductie van een prestatiedashboard. Daarmee krijgen leidinggevenden meer inzicht en kunnen ze beter sturen op meedoen. Tot slot worden elementen uit het programma Fit@NP geborgd binnen de organisatie, zoals de deelprogramma’s Fit Online, Fit Plus en Fit Max waarmee medewerkers op verschillende niveaus kunnen werken aan hun fitheid en gezondheid.

Plan van aanpak

De politie werkt aan de continue doorontwikkeling van een fit en fysiek vaardig korps. De resultaten van dit onderzoek, gehouden onder een brede groep medewerkers, sluiten hier goed bij aan. De aanbevelingen vanuit het rapport worden vertaald naar concrete acties in het kader van de bredere verbetering vakbekwaamheid en het bijhorende kwaliteitssysteem.

Bron:Politie.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio