13.7 C
De Bilt

Utrechtseweg: Oekraïense vluchtelingen verhuizen hier naar toe

Amersfoort Op maandag 17 april verhuizen 120 Oekraïners (waarvan 35 kinderen) van de Plotterweg naar de Utrechtseweg 1. Toen in maart 2022 de oorlog uitbrak in de Oekraïne, bouwde de gemeente Amersfoort twee voormalige kantoorgebouwen razendsnel om tot opvanglocatie voor 400 Oekraïners. De huurcontracten van deze gebouwen lopen nu af. De oorlog in de Oekraïne duurt echter nog voort en niet iedereen kan nu al terug naar huis. Daarom ging de Gemeente Amersfoort op zoek naar andere gebouwen.

Burgmeester Lucas Bolsius: “Amersfoort is van oudsher al een stad die gastvrij is voor mensen op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. Inwoners en bedrijven dragen vanuit hun betrokkenheid actief mee aan die gastvrijheid. Voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne is nu een nieuwe fase aangebroken. Een fase waarbij ze zelfstandiger kunnen wonen: waar ze zelf kunnen koken en wassen. Dit helpt bijvoorbeeld om de draad van het leven weer op te pakken.”

Opvanglocatie Utrechtseweg

Vanaf eind januari is het gebouw verbouwd door Van Bekkum tot een volwaardige opvanglocatie met 47 kamers, verdeeld over drie verdiepingen. Naast de gemeenschappelijke keukens in het gebouw, is bij de grote keuken op de eerste verdieping een ruimte met tafels om samen te eten. Verder zijn gemeenschappelijke wc’s en douches aanwezig. De kamers zijn sober ingericht met een bed, kast, tafel en stoel.

Communitycoach

Een communitycoach helpt de bewoners meer eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de dagelijkse gang van zaken. Ook zorgt de communitycoach voor verbinding tussen bewoners en omwonenden van de Utrechtseweg. Monoma zal het gebouw beheren, de huidige huurders in het gebouw blijven aanwezig.

Woningbouw

Het voormalig SNS-gebouw aan de Utrechtseweg 1 is in eigendom van Foortzicht (samenwerking tussen BPD en LATEI). Ontwikkelingsmanager Boekhout (BPD): “Wij werken hier als maatschappelijk betrokken, Amersfoortse partijen graag aan mee. Door dit kantoorgebouw in te zetten als tijdelijke opvanglocatie, hoeft de gemeente geen woningen in te zetten van het toch al krappe woningbestand. Het is mooi dat de gemeente, BPD en LATEI, vooruitlopend op de nieuwbouwontwikkeling, zo al iets kunnen betekenen voor de stad .”

Het voormalige SNS-gebouw maakt onderdeel uit van het project Sam & Sophie waar Foortzicht onder andere sociale huur- en betaalbare koop nieuwbouwappartementen wil bouwen. Voor de periode van een jaar kan de gemeente het gebruiken als opvang.

uc?id=1Tvb7mlQRLKGuqnnX96yaR1rdk5b6C52L
Utrechtseweg 1. Foto: Brahim Hannane

Andere opvanglocaties

Op dit moment worden Oekraïners opgevangen in opvanglocaties aan de Plotterweg en Zonnehof. Een deel van deze mensen verhuist nu naar de Utrechtseweg. In mei verhuist een ander deel naar de Hellestraat 21, een tweede tijdelijke opvanglocatie. Deze locatie wordt op dit moment nog verbouwd. Voorlopig blijven in de opvanglocatie Zonnehof ook nog Oekraïners, totdat een derde opvanglocatie is gevonden.

Meer weten over vluchtelingen in Amersfoort

Op www.amersfoort.nl/vluchtelingen is meer informatie te vinden over het opvangen van vluchtelingen in Amersfoort. Hier staat ook een video waarin een Oekraïense vluchteling, een locatiemanager en een vrijwilliger vertellen hoe zij het opvangen van vluchtelingen ervaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio