6.2 C
De Bilt

Uitbreiding Drive-thru proef op milieustraat Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode – In april dit jaar is de gemeente Meierijstad met een nieuwe proef op de milieustraat in SintOedenrode gestart. De eerste resultaten met het Spullenplein zijn veelbelovend. Daarom wordt de proef met ingang van 1 november van éénmaal per week uitgebreid wordt naar alle dagen (maandag t/m zaterdag). Veel meer herbruikbare of repareerbare spullen krijgen nu in
Meierijstad een tweede leven.

Betere service op Spullenplein

De proef gaat om beter sorteren van het grof restafval dat inwoners aanbieden, vooral de spullen. Dat gebeurt door de medewerkers diréct na het inleveren op het Spullenplein. Inwoners kunnen alle spullen eenvoudig op één plek afgeven. Op het Spullenplein is de personele bezetting nu uitgebreid en de kramen kunnen er permanent blijven staan.

Doorbraak bij ministerie bereikt

De wet- en regelgeving heeft uitbreiding van de proef nog een tijd in de weg gestaan. Want, wat als afval bij de gemeente ingeleverd werd mocht daarná niet meer verkocht worden; dat betekent dat uitgesorteerde herbruikbare of repareerbare spullen niet afgezet konden worden aan kringloopwinkels. Wethouder Harry van Rooijen: “Terwijl die samenwerking in de keten juist noodzakelijk is om meer circulair te werken. We zijn daarom het gesprek aangegaan met Rijkswaterstaat. Resultaat is dat de regels voortaan anders uitgelegd mogen worden: afzet aan kringloopwinkels mag wél. Dat is niet alleen maar goed nieuws voor Meierijstad; we hebben echt een doorbraak geforceerd voor álle gemeenten in Nederland. Daar zijn we best trots op.”

Spullen naar kringloopwinkel óf milieustraat

Inwoners hebben zélf de keuze wat ze met hun afgedankte spullen doen: gratis inleveren bij een van de kringloopbedrijven óf inleveren bij het Spullenplein op de milieustraat. Op de milieustraat zijn aan bepaalde goederen kosten verbonden (bijv. matras, autoband, en ongesorteerde spullen). “We willen dat onze inwoners goed weten wat er achter de schermen van de milieustraat met de spullen gebeurt. Zodat ze niet verbaasd zijn als ze hun sjoelbak of elektrische waterkoker later in de kringloopwinkel terugzien. En hopelijk zijn ze zelfs blij dat iemand anders er dan weer wat aan heeft, aldus de wethouder.

Samenwerking

De proef is een samenwerking van gemeente, lokale kringloopbedrijven, het repaircafé en de sociale werkbedrijven WSD en IBN. Er worden werk- en dagbestedingsplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio