15.7 C
De Bilt

Nieuwe Stadhuisplein: een groen, levendig toneel met tribunes van gebouwen

Eindhoven In 2040 ligt het Stadhuisplein in een groene, levendige en duurzame omgeving die uitnodigt om te verblijven, te bewegen en te ontmoeten. Het Stadhuis blijft het belangrijkste gebouw. Het vormt samen met het plein het ‘toneel’, omringd door een ’tribune’ van nieuwe bebouwing. Veel Eindhovenaren wonen er met plezier. Deze ambitie staat centraal in het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein, dat is opgesteld met bijdragen van ruim 5000 Eindhovenaren. Het gebiedskader formuleert ook de uitgangspunten voor de toetsing van toekomstige bouwplannen. Het kader staat in september ter besluitvorming op de agenda van de gemeenteraad.

“Ons Stadhuisplein is nu een saaie en grijze plek. Maar daar komt verandering in. We willen er een prachtig gebied van maken waar het borrelt en bruist, met veel groen. Waar je naartoe gaat om te relaxen, elkaar te ontmoeten en waar natuurlijk ruimte blijft voor urban sporters”, aldus wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling). “Tegelijkertijd wordt het ook een plek waar je fijn kunt wonen. En dat is goed nieuws voor heel veel huidige en toekomstige Eindhovenaren die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Een Stadhuisplein dat past bij onze mooie en groeiende stad. Ik kan niet wachten!”

Groen en openbare ruimte

Bomen, plantvakken, gevelgroen en open water zorgen ervoor dat het Stadhuisplein en omgeving een prettige plek is om te zijn. (Maatschappelijke) voorzieningen op de begane grond van de nieuwe gebouwen zorgen voor levendigheid. Voor de inrichting van de openbare ruimte maakt de gemeente een masterplan. Dat gaat uit van een groene basisinrichting aan met name de randen van het plein. Het plein blijft de plek voor evenementen en manifestaties. Daarna volgen de inrichtingsplannen. Onderzocht wordt of de ingang van de parkeergarage verplaatst kan worden naar de Wal. Het verplaatsen draagt bij aan minder autoverkeer op het plein.

Bouwhoogte

Voor de bouwhoogte wordt het uitgangspunt maximaal 105 meter, net zoals aan de rest van de binnenring. Hoger dan 105 meter is alleen bespreekbaar als er een belangrijke extra kwaliteit wordt toegevoegd. Denk aan bijzondere architectuur of het toevoegen van extra veel betaalbare woningen. Mede op basis van de diversiteit van meningen is dit passend op het Stadhuisplein. Wel moeten de torens van de Catharinakerk ook in de toekomst zichtbaar blijven vanaf het Stadhuisplein. Verder is altijd een goede afstemming nodig met de bestaande bebouwing.

Samenspraak

Het afgelopen jaar is de stad breed betrokken bij de toekomstige invulling van het Stadhuisplein. Met behulp van een enquête, klankbordgroepen (met belangenorganisaties, omwonenden en ontwikkelaars) en gesprekken met jongeren zijn uiteenlopende meningen, argumenten en onderliggende belangen opgehaald. Ook is gekeken naar de adviezen van experts, onder meer met een historische ruimtelijke analyse. Al deze informatie was een belangrijke basis voor het Integraal Gebiedskader.

Meer informatie

Benieuwd naar het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein en meer achtergrondinformatie? Kijk op eindhoven.nl/stadhuisplein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio