19.1 C
De Bilt

Het scholendebat gaat weer van start in Steenbergen

Op vrijdag 14 april bezoeken de leerlingen van groep 8 van verschillende basisscholen voor het scholendebat in de gemeente Steenbergen het gemeentehuis. Onder het voorzitterschap van de burgemeester gaan zijn met elkaar verbaal de strijd aan.

In het verleden zijn al meerdere succesvolle edities van het scholenproject georganiseerd. In verband met de coronapandemie zijn er in 2021 en 2022 geen scholendebatten georganiseerd. De raad kijkt er erg naar uit om de leerlingen dit jaar weer op het gemeentehuis te mogen ontvangen.

Scholendebat als kennismaking met besluitvorming en politiek

Het doel van het scholendebat is om onze jongste inwoners bekend te maken met politiek en besluitvorming. Vijf klassen, van vier scholen, hebben zich aangemeld voor het scholendebat. Elke klas heeft een (burger)raadslid toegewezen gekregen als begeleider. Deze begeleider heeft in januari een presentatie gegeven over de politiek en het lokale bestuur en de opdracht voor het debat toegelicht. In januari en februari zijn de begeleiders nogmaals langs gegaan om te helpen bij de voorbereiding van de opdracht.

De deelnemende scholen hebben allemaal een eigen plan of initiatief bedacht binnen het thema ‘de groene gemeente’. Dit plan zullen zij op vrijdag 14 april presenteren. Vervolgens zullen ze met leerlingen van de andere scholen in debat gaan om hun plan te verdedigen. Een onafhankelijke jury zal de plannen, presentaties en debatvaardigheden beoordelen.

Ontvangst in de raadzaal

Om 08:45 uur worden de leerlingen ontvangen in de raadzaal van Steenbergen. Voordat de leerlingen hun presentatie geven zullen zij eerst de zogenaamde kinderbelofte afleggen. Immers, een raadslid legt ook altijd de eed of belofte af voordat hij of zij mag toetreden tot de raad. Het debat bestaat uit twee termijnen. Tussen deze termijnen zit een korte pauze waarin de leerlingen zich samen met hun begeleider kunnen voorbereiden op de volgende termijn. Rond half 1 zal de jury uitspraak doen wie de grote winnaar zal zijn.

Uitvoerbaar voorstel

Het voorstel waar de leerlingen mee komen moet uitvoerbaar zijn voor maximaal 2500 euro. Het voorstel van de school die op 14 april wint zal door de gemeente uitgevoerd worden. De leerling die zich het best manifesteert als debater zal een ‘Beste debater’ beker winnen.

Het scholenproject is openbaar. Als u  benieuwd bent hoe de jeugd het eraf brengt in de raadzaal bent u van harte welkom om het scholenproject bij te wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio