11.9 C
De Bilt

Grootste rijksbijdrage voor gebiedsontwikkeling sinds wederopbouw van Roombeek

De gemeente Enschede heeft een rijksbijdrage van 20,9 miljoen euro gekregen om Centrumkwadraat en Cromhoff verder vorm te geven. Het gaat om een bijdrage van het Rijk aan infrastructuur om daarmee de woningbouw te versnellen.

20,9 miljoen Rijksbijdrage voor Enschede

De gemeente krijgt in totaal 20,9 miljoen exclusief BTW. Daarvan is 17 miljoen euro voor het verder ontwikkelen van het Centrumkwadraat. Het gaat hierbij om een bedrag van 12 miljoen euro voor het ontwikkelen van een nieuwe ondergrondse parkeergarage. De gemeente ontvangt 2 miljoen euro voor het ontwikkelen van een nieuw busstation en 3 miljoen euro voor de aanleg van de fietsbruggen van de fietssnelweg F35 tussen station Enschede en Kennispark.

Het Rijk is bereid 3,9 miljoen euro vrij te maken voor de ontwikkeling van Cromhoff. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van de Industriestraat en het aanleggen van een nieuwe ruim opgezette, comfortabele fietsinfrastructuur in het gebied.

Doorontwikkeling Spoorzone Enschede-Hengelo

Het college is blij met de toezegging van het Rijk. Wethouder Jeroen Diepemaat: “Enschede groeit, dus blijven we ervoor zorgen dat we genoeg woningen, ook in het betaalbare segment hebben zodat iedereen zijn eigen plek kan vinden. Ik ben blij dat we dit dankzij deze rijksbijdrage kunnen versnellen. Het helpt ons bij het aantrekken en behouden van talent. Iets dat hard nodig is om de stad aantrekkelijk te houden. Met dit geld kunnen we Cromhoff en Centrumkwadraat blijven ontwikkelen. Dat laatste is ook erg belangrijk voor de doorontwikkeling van de Spoorzone Enschede-Hengelo.”

Bereikbaarheid vergroten Enschede ontvangt 20,9 miljoen voor Centrumkwadraat en Cromhoff

Wethouder Jurgen van Houdt: “Het is belangrijk dat Enschede zo goed mogelijk bereikbaar is via spoor, weg, fietspad en water. Daarom lobbyen we al jaren om die bereikbaarheid verder te vergroten en geld beschikbaar te krijgen. Mobiliteit en bereikbaarheid spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. Enerzijds omdat er knelpunten worden ervaren en de mobiliteitsbehoefte blijft groeien, anderzijds omdat mobiliteit een grote invloed heeft op de openbare ruimte en de leefbaarheid en aantrekkelijkheid daarvan. Dankzij deze grote bijdrage kunnen we en de woningbouwopgave rondom het station intensiveren en tegelijk de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Enschede verder verbeteren.”

Versnellingsafspraken voor woningbouw en mobiliteit

Het Ministerie van BZK en I&W maken deze middelen vrij voor het versnellen van woningbouwplannen en bijbehorende maatregelen voor ontsluiting, mobiliteit en bereikbaarheid. Denk hierbij aan de aanleg van nieuwe infrastructuur, fietsverbindingen en de aanleg en herontwikkeling van OV-voorzieningen.

Met deze extra middelen kunnen we als stad grote stappen gaan zetten rond de intensivering van de woningbouw bij het station in samenhang met het aanpassen van de infrastructuur rondom het Station. Daarmee laten we de markt zien wat onze ambitie is en dagen we partijen uit met ons mee te doen. De gemeentelijke cofinanciering voor de investeringen is opgenomen in de investeringsagenda. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio