15.4 C
De Bilt

Reconstructie Bosscheweg met keigoede oplossing voor oude keien

Boxtel – Bij de reconstructiewerkzaamheden aan de Bosscheweg is twee weken geleden een deel van de oude handelsroute Luik – Den Bosch uit 1743 tevoorschijn gekomen. Er was al een vermoeden dat er nog delen van deze weg zouden liggen. Bij boringen voorafgaand aan de werkzaamheden was echter niets aangetroffen. We hadden daarom niet verwacht zo’n – nog gaaf – stuk weg met historische keien tegen te komen, precies tussen twee boorplekken in. De werkzaamheden aan de weg zijn stilgelegd om goed in beeld te brengen wat er aangetroffen is.

Heemkundekring Boxtel

Samen met de Heemkundekring Boxtel en andere betrokkenen is gekeken naar een goede herbestemming van de keien. Diverse ideeën zijn besproken. In eerste instantie is gekeken of de oude keienweg behouden kon worden. Al snel bleek dat niet haalbaar. De huidige tijd stelt hele andere eisen aan de weginrichting dan een paar honderd jaar geleden. Daarnaast verschuift ook de ligging van de nieuwe rijstroken. Het resultaat van de gesprekken is dat er nu een keigoed idee ligt voor het hergebruik van de keien.

Bosscheweg

Binnen het bestaande werk aan de Bosscheweg wordt een deel van de keien gebruikt bij de inrichting van de rotonde Dukaat; de zogenaamde druppels (de middenstukken in de hoofdrijbaan) worden met de keien gemaakt. Ook komt er in de middenberm tussen de rijstroken van de Bosscheweg, ongeveer op de plek waar de keien oorspronkelijk lagen, een strook met de historische keien. En tot slot komt ter herdenking aan de route ter hoogte van de vindplaats een bankje op een ondergrond van de keien. Daarbij wordt een informatiebord geplaatst om uitleg te geven over historische feiten van de weg en de keien.

Mochten er nog keien overblijven, dan gaan die naar het Oertijdmuseum. “Jas de Keistamper, kom mar achter oewe donkre wolk vandaan, ge mot an ‘t werk!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio