15.9 C
De Bilt

Vlissingen ziet toekomst met vertrouwen tegemoet

Vlissingen – Met de programmabegroting 2024 ziet het college de toekomst ondanks de moeilijke financiële situatie met vertrouwen tegemoet. Er is afgelopen jaar keihard gewerkt en er gebeurt veel in Vlissingen. Dat zal de komende jaren zeker zo blijven. Samenwerking binnen en buiten de regio, opkomen voor de belangen van Vlissingen en het verkrijgen van subsidies zijn en blijven ook de komende jaren heel belangrijk. De slagkracht van de gemeentelijke organisatie blijvend ontwikkelen, met oog voor een goede balans tussen ambities en beschikbare middelen.

Financieel beeld

De begroting 2024 sluit met een negatief saldo van € 2,2 miljoen. Vanwege de negatieve algemene reserve kan er niet onttrokken worden aan deze reserve om het geraamde negatieve saldo eenmalig te compenseren. Er is een onderzoek gestart waarbij alle budgetten worden onderzocht op mogelijke financiële ruimte. De uitkomsten worden verwacht in het eerste kwartaal van 2024.

Landelijk beeld in relatie tot Vlissingen

De landelijke -financiële- ontwikkelingen zijn van grote invloed op de meerjarenbegroting tot en met 2027. De zogenaamde ravijnjaren 2026-2027 zorgen voor veel onzekerheid bij alle gemeenten over de financiële toekomst. Dit zijn de jaren dat de gemeente minder inkomsten uit het Rijk verwacht te krijgen. Hopelijk komt er op korte termijn duidelijkheid over of, en zo ja, hoe en in welke mate het Rijk dit gaat compenseren.

Investeringen in 2024

Met de strategische visie 2040 als stip op de horizon wordt er veel geïnvesteerd in Vlissingen als aantrekkelijke stad. Er wordt uitvoering gegeven aan de projecten waarvoor een financiële bijdrage is ontvangen vanuit de Regiodeal North Sea Port District: Stadslandgoed, Cultuur en Machinefabriek. Maar ook het verder uitvoeren van de Vlissingse fiches Wind in de Zeilen: Kerngezond, Kenniswerf, stationsgebied, arbeidsmarkt.

Er komt een ontwikkelvisie voor de Kenniswerf en strategiebepaling voor Vlissingen als hotspot voor delta-innovatie. Er is focus op integratie van de energietransitie, klimaat adaptatie en natuur-inclusief in het beleid en bij projecten. De inzet binnen het sociaal domein is gericht op positieve gezondheid en vitaliteit. De ontwikkeling van een citymarketing-website en van de Uitagenda Vlissingen.

Belastingen en heffingen

Het beleidsuitgangspunt bij alle belastingen en heffingen is dat de jaarlijkse verhoging in eerste instantie beperkt blijft tot de inflatiecorrectie. Dit heeft tot gevolg dat de tarieven onroerende-zaakbelastingen, rioolrecht en afvalstoffenheffing trendmatig worden verhoogd met 3,2%. Voor de afvalstoffenheffing geldt dat we een tariefstelsel wijziging invoeren per 2024 op basis van aantal personen binnen een huishouding, Alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens gaan minder betalen dan in 2023 (resp. 8,5% minder en 2% minder) meerpersoonshuishoudens gaan ruim 11% meer betalen dan in 2023. Voor de rioolheffing geldt naast de genoemde verhoging met het inflatiepercentage een extra verhoging van 0,8%.

Samenwerking en slagkracht

Niet alleen het college is gemotiveerd, maar ook de inwoners en ondernemers, de verenigingen en tal van andere stakeholders willen een bijdrage leveren aan de gemeente Vlissingen. Samen werken wij aan een leefbare, bereikbare, veilige en sociale gemeente Vlissingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio