7.9 C
De Bilt

Muurschildering van beroemde fibula door kunstenaar Janisdeman in Wijk bij Duurstede

Op woensdag 13 maart 2024 begon artiest Janisdeman in Wijk bij Duurstede aan een uniek project: een muurschildering van de beroemde fibula. Dit gebeurt aan de Dr. Holwerdastraat 2. Op de muurschildering verschijnt dus de beroemde fibula (mantelspeld). Deze schildert hij op de zijkant van het huis, dat begin jaren ’70 op de vindplek van de fibula is gebouwd. ‘Zo keert de fibula terug naar deze historische plek. Dit laat zien dat de lokale geschiedenis midden in onze wijken ligt,’ reageert Jeroen Brouwer, wethouder cultureel erfgoed.

Het team van Janisdeman verrichtte voorbereidingen aan de zijkant van de woning

Het team maakte de eerste dagen de muur schoon en bewerkte deze voor. De achtergrond werd voor een deel opgezet. Ook werd een lijntekening met contouren aangebracht. Wethouder Jeroen Brouwer nam vandaag een kijkje en bekeek samen met Janisdeman de al groen gemaakte muur.

‘De eigenaar van het huis wilde graag dat er aandacht kwam voor deze vindplaats. Hij dacht aan een spandoek of bord. Dat leidde tot deze muurschildering. Kunstenaar Janisdeman gaf aan deze te willen maken. Sinds vandaag kun je hem aan het werk zien in de Dr. Holwerdastraat. Als de muurschildering af is, komt er nog als afwerking een UV-werende laag overheen, zodat de fibula nog jaren te zien is.’

De vindplaats van de fibula wordt door de muurschildering bekend

De aanleiding voor de muurschildering was een uitzending in 2022 van RTV Utrecht over de fibula. Het bleek dat weinig inwoners van wijk De Heul wisten dat de fibula hier was gevonden. De eigenaar van de woning zette hierop een burgerinitiatief op. Met steun van het Nationale Cultuurfonds, de Wijkse Stichting, het lokale Cultuurfonds en de gemeente Wijk bij Duurstede is de schildering er uiteindelijk gekomen. ‘Zo maken we samen het oude Dorestad weer een beetje zichtbaar. En dat met een muurschildering van een archeologische topstuk. Hoe mooi is dat?’ vraagt de wethouder zich af.

Huis met begin van fibula erop
Huis met begin van fibula erop – Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

Als de muurschildering af is, wil de gemeente er ook een bordje met een korte uitleg en een QR-code bij zetten. Door die code opent een pagina met achtergrondinformatie over de fibula. ‘In de toekomst willen we meer van dit soort plekken in de hele gemeente zo belichten. Zowel in Cothen, Langbroek en Wijk ligt zo veel geschiedenis. Daar mogen we trots op zijn. Met deze moderne middelen kunnen we op een simpele manier laten zien waar we vandaan komen,’ eindigt Brouwer.

Meld het, als u leuke ideeën heeft om het oude Dorestad verder zichtbaar te maken

Het oude Dorestad kan op meer manieren aandacht krijgen. Het is bijvoorbeeld mooi, als hiervoor in de gemeente meer muurschilderingen en andere kunstwerken komen. Leuke ideeën hierover kunt u mailen naar de gemeentelijke archeoloog: c.cohenstuart@wijkbijduurstede.nl.

Korte achtergrondinformatie fibula

Wijk bij Duurstede werd door het beroemde Dorestad de grootste archeologische vindplaats van West-Europa. Op 18 juli 1969 zagen twee jongens, deelnemers aan een archeologisch jeugdkamp, iets glinsteren in een uitgegraven waterput. Dat bleek een ongewoon grote, gouden fibula te zijn met edelstenen en email in allemaal kleuren. De edelstenen en materialen kwamen uit verschillende werelddelen.

Dergelijke archeologische vondsten behoren tot de Rijkscollectie archeologie van Nederland. Daarom is deze topvondst te bewonderen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. De fibula is zelfs één van de belangrijkste archeologische vondsten van Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio