11.6 C
De Bilt

Binnenstad Enschede is in 2030 een plek voor beleving, ontmoeting en experiment

Enschede De ‘Ambitie- en Actieagenda Binnenstad Enschede’ is een feit. Het is een plan waarin staat hoe de binnenstad van Enschede er in 2030 uit moet zien. Duidelijk is dat het komende decennium de functie van de binnenstad een ware verandering ondergaat om met de veranderende wensen van inwoners en bezoekers mee te gaan. En het stadshart van Enschede bruisend te houden. Een flinke ambitie waar ook een stevige samenwerking voor nodig is. En die is er.

Maar liefst 6 binnenstadpartners zetten samen met de gemeente hun handtekening onder het plan. Namelijk VHSE, Winkelhart Enschede Promotie, Strategisch Cultuurberaad, de marktbond en PKvV (koepelorgaan van studentenverenigingen). Voor de uitvoering ervan wil het college nu 700.000 euro per jaar vrij maken voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Bij de zomernota 2023 wordt duidelijk wat er aanvullend nodig is aan investeringen.

Ondertekening Actieplan Binnenstad. Foto: gemeente Enschede

Meer ruimte voor groen, wonen, werken, ontspannen, ontmoeten en verblijf. Dat is de wens van inwoners en bezoekers van onze stad. Dankzij een subsidie van de provincie Overijssel kon Enschede 1,5 jaar geleden beginnen met plannen maken voor de binnenstad.

“Een aantrekkelijke binnenstad is een plek waar veel gebeurt, en waar een goede balans is tussen wonen, werken en ontspannen. Dit willen we bereiken door de binnenstad verder te vergroenen. Maar ook door verrassende winkels en horeca een plaats te geven. We geven ruimte aan creatieve broedplaatsen en kunst in de openbare ruimte. Dit kunnen we als gemeente niet alleen. Daarom vind ik het ongelofelijk gaaf dat onze binnenstadpartners meedenken én meedoen. Samen bouwen we aan de stad van onze dromen”, aldus Jeroen Diepemaat, stadsdeelwethouder Centrum.

Ondertekening Actieplan Binnenstad. Foto: gemeente Enschede

Krachtige binnenstedelijke samenwerking

In de Enschedese binnenstad zijn verschillende partijen actief, zoals ondernemers, kunstenaars, cultuurmakers, vastgoedeigenaren, bewoners, studenten en de gemeente. Dit biedt een stevige basis voor een nog krachtigere binnenstedelijke samenwerking.

Belangrijke acties uit het plan

Het plan bestaat uit 4 ambities:

 • De basis op orde
 • Experiment en innovatie
 • Ontmoeting en verbinding
 • Groei en transformatie

Bij elke ambitie horen acties die nodig zijn om de ambitie te behalen. Maar ook wie ervoor verantwoordelijk is, en welke acties het belangrijkst zijn. Enkele acties uit het plan zijn:

 1. Meer en betere samenwerking tussen alle binnenstadpartners;
 2. Vergroten gastvrijheid door betere bewegwijzering in de binnenstad, openbare toiletten en servicepunten;
 3. Verbeteren van de veiligheid in de binnenstad;
 4. Subsidies voor creatieve ideeën (experiment) in de binnenstad en gevelverbetering;
 5. Vergroenen van de binnenstad, zoals het van Heekplein;
 6. Samenwerkplekken creëren voor creatievelingen en ondernemers;
 7. Plekken voor ontspanning en ontmoeting maken. Zoals een skatebaan, een stadspark en gezellige pleintjes;
 8. De binnenstad opdelen in gebieden met een eigen uitstraling en gevoel. Zoals een gebied voor kunst en een gebied voor sport;
 9. Het verbeterplan voor De Heurne en de Irenepromenade uitvoeren;
 10. De Korte Hengelosestraat opnieuw inrichten en het oude V&D pand hierin een functie geven.

De Ambitie en Actieagenda Binnenstad Enschede is hier te lezen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio