14 C
De Bilt

Spoelingschouw weer in de vaart?

De restauratie van de laatst bewaard gebleven Schiedamse spoelingschouw is bijna afgerond. Tijd om te bepalen hoe dit bijzondere vaartuig terugkeert in het stadsbeeld. De gemeente werkt samen met diverse partijen die met een initiatief kwamen, aan een plan. Belangrijk hierbij is dat de schouw varend gebruikt kan worden om het verhaal rond het productieproces van jenever nog beter te vertellen. Een deel van de roef wordt geschikt gemaakt voor zitplaatsen voor kleine gezelschappen, voor een unieke, authentieke vaarbeleving.

In 2021 werd de gemeente in een petitie de gemeente  opgeroepen om de schouw te herstellen. “De betrokkenheid bij de schouw bleek groot. Dat is best te begrijpen, want de spoelingschouw vertelt een bijzonder stuk Schiedamse jenevergeschiedenis,” vertelt wethouder Cemil Kahramanoğlu die onder andere verantwoordelijk is voor Buitenruimte en Recreatie.

De gemeente wilde de spoelingschouw zo authentiek mogelijk herstellen. Niet voor niets kreeg de Stichting Restauratie Werkplaats in Schiedam hiervoor de opdracht. “Wie anders dan zo’n Schiedamse partij zou deze opdracht tot een goed einde brengen?” Dat heeft zich bewezen: onlangs voer de schouw in een feestelijke processie de Schiedamse havens binnen.

Naar een toeristische attractie

De restauratie van de schouw vraagt om een passende terugkeer in het Schiedamse stadsbeeld. “Schiedam profileert zich als het Dutch Distillers District en deze schouw is onderdeel van het brede verhaal van de stad,” zegt wethouder Anouschka Biekman die onder andere verantwoordelijk is voor Binnenstad, Erfgoed en Stadsmarketing. Biekman wil graag dat het verhaal zichtbaar wordt in de binnenstad. “Herplaatsing op de kade heeft daarom niet onze voorkeur. We zoeken naar een geschikte plaats in het water, zodat bezoekers kunnen ervaren hoe de schouw functioneerde.”

Een plan vanuit de instellingen

Vanuit diverse instellingen in de stad is initiatief genomen om een goede functie voor de gerestaureerde schouw te bedenken. Onder voorzitterschap van Reinier Scheeres hebben Stichting De Gekroonde Brandersketel, Stichting De Schiedamse Molens, Nationaal Jenevermuseum Schiedam, Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam én Stichting Rondvaarten Schiedam dit conceptplan ontwikkeld. “De ingrepen zouden tot een minimum beperkt kunnen blijven, terwijl de belevingswaarde van de schouw vele malen groter wordt”, aldus Scheeres. Het dagelijks beheer en onderhoud zou door de vrijwilligers van de Stichting Rondvaarten Schiedam vorm krijgen in samenwerking met de Restauratiewerkplaats.

Blij met initiatief

De beide wethouders zijn blij met het initiatief vanuit de instellingen. “Het is geweldig dat zoveel partijen zich betrokken voelen en verantwoordelijkheid willen dragen voor een mooi resultaat” zegt Kahramanoğlu. Het plan moet wel nog worden getoetst op haalbaarheid en de initiatiefnemers is gevraagd dit uit te werken. “We willen graag dat de schouw ook voor de instellingen van toegevoegde waarde is en daar samen goede afspraken over maken,” besluit Biekman. De gemeente verwacht  het plan in de komende maanden te kunnen beoordelen.  

Over de spoelingschouw

Van oudsher werd de spoeling, een restproduct van de graangestookte jenever, gebruikt als veevoer. Met spoelingschouwen werd deze graandrab vervoert naar boerderijen in de omgeving van de stad. Een vroeg voorbeeld van een circulair proces. De laatste spoelingschouw werd door de familie Meijer aan de stad geschonken en stond lange tijd op de kade van de Noordvest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio